
Dlaczego warto zacząć dietę jesienną?
Dlaczego warto zacząć dietę jesienną?
Nie sugerujmy się tym, że do lata jest jeszcze masa czasu i na pewno zdążymy jeszcze schudnąć – weźmy wagę w swoje ręce właśnie teraz, kiedy efekty można zobaczyć szybciej niż myślisz! Dlaczego akurat jesienią pacjenci najłatwiej chudną i najmniej natrafiają przeróżnych trudności?
Wrzesień to czas kiedy po wakacjach wszystko wraca do starego porządku. Powoli wszyscy wracają na dobre z urlopów, dzieci idą do szkoły – życie jest bardziej uporządkowane, a przez to i jadłospis staje się lepiej zaplanowany. Jesienna pogoda – szczególnie w pierwszej połowie jesieni – sprzyja aktywności fizycznej. Nie jest już tak gorąco, że nie da się wyjść z domu na lekki jogging czy szybką przejażdżkę na rowerze. Mamy więc więcej możliwości, aby się poruszać.
Jesień to bardzo dobry czas na start diety odchudzającej. Warto jednak pamiętać o tym, że chłodniejsze temperatury, większa podatność na infekcje może nam szybko popsuć plany związane z piękną sylwetką. Dlatego też warto wprowadzić kilka jesiennych modyfikacji w jadłospisie. Warto wprowadzić zwyczaj zjadania kaszy jaglanej. Najlepiej sprawdza się ona na śniadania w duecie z jabłkiem, gruszką z dodatkiem cynamonu lub wanilii. Idealnie też pasuje do rzadszych zup (nawet do rosołu), a także do klasycznych sałatek.
Mniej wyjść na grilla, lody, pikniki daje więcej możliwości, jeśli chodzi o planowanie jadłospisu, a także opieraniu się pysznym daniom. Czym bardziej poukładany dzień, przewidywane zdarzenia w ciągu dnia, tym łatwiej zapanować nad jadłospisem.
Na jesieni jest też mniej uroczystości typu ślub z weselem, chrzest dziecka, komunia, itd. Oznacza to, że nie jesteśmy tak często poddawani próbie uginającego się przaśnego stołu.
Jesień to czas jabłek, gruszek i śliwek. Za nami już sezon na truskawki, które wyjada się łubiankami i czereśni, których spożywa się, aż zobaczy się dno miski. Jesteśmy już nasyceni owocami, więc jabłka, gruszki i śliwki nie są już aż tak bardzo łakomym kąskiem. Spożywajmy jak najwięcej ciepłych posiłków – ciepły obiad zjedzony w środku dnia to już konieczność!
Na jesieni nie ma też specjalnie świąt związanych z obfitym jedzeniem. Przecież przez święta bożonarodzeniowe Polacy tyją średnio 3kg w ciągu tych kilku dni. A jak trudno jest zrzucić te ostatnie 3kg to większość z nas wie.
Przyjrzyjmy się ciepłym zupom kremom doprawionym rozgrzewającymi przyprawami, np. zupa krem z dyni z imbirem, krem z marchewki z chili, krem z kalafiora z chrzanem, itd. Jesień obfituje w warzywa typu: cukinia, dynia, bakłażan, papryka, sałaty, itd. Są to produkty wprost stworzone do przygotowywania lekkich, dietetycznych dań, które nie tylko będą niskokaloryczne, ale przede wszystkim będą zdrowe i smaczne.