
DIETA SKROJONA NA JESIEŃ
Jesienna aura zadomowiła się już u nas na dobre i mimo, że w tym roku mamy szczęście cieszyć się prawdziwą, piękną, polską złotą jesienią, to można zaobserwować, iż wiele osób z naszego otoczenia pociąga nosem, a sezon przeziębień w pełni, co jest związane ze spadkiem temperatury powietrza. Zanim jednak sięgniemy po leki warto zwrócić uwagę na naszą dietę i naturalnie wspomóc układ odpornościowy 🙂
WYBIERAJ SEZONOWO
W obecnych czasach większość produktów mamy na wyciągnięcie ręki przez cały rok. Najbardziej bogate odżywczo (zawierają więcej minerałów i witamin) występują jednak w okresie, gdy pojawiają się naturalnie. W naszych dietach znajdziesz warzywa i owoce uprawiane w pobliskich, roztoczańskich gospodarstwach. Takimi działaniami wspieramy lokalnych dostawców i polską gospodarkę. Kupowanie sezonowe to też ukłon w stronę ekologii – nie przyczyniamy się do sprowadzania produktów z odległych zakątków świata.
Przecież jabłka prażone z cynamonem i zupa dyniowa nigdy nie smakują tak dobrze jak jesienią 😉
CO JEŚĆ?
Podstawą w komponowaniu zdrowej diety, także tej jesiennej, jest Piramida Zdrowego Żywienia opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Zadbaj o regularność spożywania posiłków, stawiaj na niskoprzetworzoną żywność, dbaj o dobre nawodnienie, unikaj soli i cukru. Dołóż do tego sezonowe produkty i tyle. Tylko tyle, i aż tyle 🙂
Lokalne owoce, które z łatwością dostaniesz w jesienno-zimowym sezonie, to przede wszystkim:
- śliwki,
- jabłka,
- gruszki,
- żurawina.
Nie zapominaj o mrożonkach. Lepiej zjeść nasze rodzime maliny czy wiśnie zamrożone przez producentów w sezonie, niż np. kupować świeże owoce jagodowe sprowadzone z odległych miejsc. Samo mrożenie nie wpływa znacząco na ilość składników odżywczych w produkcie.
Warzywa, które z łatwością dostaniesz w trwającym sezonie jesiennym lokalnie:
- dynia,
- kapusta,
- brukselka,
- buraki,
- topinambur,
- ziemniaki,
- brukiew,
- por,
- seler,
- kalarepa,
- marchew,
- korzeń pietruszki,
- cebula,
- czosnek,
- jarmuż,
- szpinak,
- papryka (do późnej jesieni),
- cukinia (do późnej jesieni),
- brokuł (do późnej jesieni),
- kalafior (do późnej jesieni),
- kiszona kapusta,
- kiszone ogórki,
- warzywa strączkowe.
Na szczególną uwagę w grupie warzyw zasługują także kiszonki, czyli warzywa poddane fermentacji, zwane naturalnym probiotykiem. W jesienno-zimowym sezonie warto też sięgać po mrożone warzywa. Podobnie jak w przypadku owoców, warzywne mrożonki, mogą świetnie urozmaicić nasz jadłospis.
A jeśli nie wiesz od czego zacząć, zamów naszą dietę – idealnie zbilansowaną, pełną sezonowych akcentów.
ZADBAJ O CODZIENNĄ AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ
Ruch na świeżym powietrzu pomaga budować naturalną odporność i hartuje (hartowanie to naturalna metoda wzmacniania odporności, która polega na zwiększaniu wytrzymałości organizmu na zmienne warunki takie jak niska i wysoka temperatura). Jeśli jednak niska temperatura otoczenia nie zachęca Cię do aktywności na dworze to przetestuj treningi, które można uprawiać w pomieszczeniu. Najważniejsze to odnaleźć formę ruchu, która nam odpowiada. Może to być trening piłki nożnej na hali lub joga przed telewizorem.
WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca 150 minut umiarkowanej aktywności fizycznej w ciągu tygodnia. Pamiętaj jednak, że dla Twojego zdrowia nie liczy się tylko czas spędzony na treningu, ale także poziom aktywności ruchowej wykonywanej w ciągu dnia (tzw. pozatreningowa aktywność fizyczna), np. liczba wykonanych kroków. Absolutne minimum to 6 tysięcy kroków.