Kategoria:

DIETA SKROJONA NA JESIEŃ

Jesienna aura zadomowiła się już u nas na dobre i mimo, że w tym roku mamy szczęście cieszyć się prawdziwą, piękną, polską złotą jesienią, to można zaobserwować, iż wiele osób z naszego otoczenia pociąga nosem, a sezon przeziębień w pełni, co jest związane ze spadkiem temperatury powietrza. Zanim jednak sięgniemy po leki warto zwrócić uwagę na naszą dietę i naturalnie wspomóc układ odpornościowy 🙂

WYBIERAJ SEZONOWO
W obecnych czasach większość produktów mamy na wyciągnięcie ręki przez cały rok. Najbardziej bogate odżywczo (zawierają więcej minerałów i witamin) występują jednak w okresie, gdy pojawiają się naturalnie. W naszych dietach znajdziesz warzywa i owoce uprawiane w pobliskich, roztoczańskich gospodarstwach. Takimi działaniami wspieramy lokalnych dostawców i polską gospodarkę. Kupowanie sezonowe to też ukłon w stronę ekologii – nie przyczyniamy się do sprowadzania produktów z odległych zakątków świata.

Przecież jabłka prażone z cynamonem i zupa dyniowa nigdy nie smakują tak dobrze jak jesienią 😉

CO JEŚĆ?
Podstawą w komponowaniu zdrowej diety, także tej jesiennej, jest Piramida Zdrowego Żywienia opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Zadbaj o regularność spożywania posiłków, stawiaj na niskoprzetworzoną żywność, dbaj o dobre nawodnienie, unikaj soli i cukru. Dołóż do tego sezonowe produkty i tyle. Tylko tyle, i aż tyle 🙂

Lokalne owoce, które z łatwością dostaniesz w jesienno-zimowym sezonie, to przede wszystkim:

  • śliwki,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • żurawina.

Nie zapominaj o mrożonkach. Lepiej zjeść nasze rodzime maliny czy wiśnie zamrożone przez producentów w sezonie, niż np. kupować świeże owoce jagodowe sprowadzone z odległych miejsc. Samo mrożenie nie wpływa znacząco na ilość składników odżywczych w produkcie.

Warzywa, które z łatwością dostaniesz w trwającym sezonie jesiennym lokalnie:

  • dynia,
  • kapusta,
  • brukselka,
  • buraki,
  • topinambur,
  • ziemniaki,
  • brukiew,
  • por,
  • seler,
  • kalarepa,
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • cebula,
  • czosnek,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • papryka (do późnej jesieni),
  • cukinia (do późnej jesieni),
  • brokuł (do późnej jesieni),
  • kalafior (do późnej jesieni),
  • kiszona kapusta,
  • kiszone ogórki,
  • warzywa strączkowe.

Na szczególną uwagę w grupie warzyw zasługują także kiszonki, czyli warzywa poddane fermentacji, zwane naturalnym probiotykiem. W jesienno-zimowym sezonie warto też sięgać po mrożone warzywa. Podobnie jak w przypadku owoców, warzywne mrożonki, mogą świetnie urozmaicić nasz jadłospis.

A jeśli nie wiesz od czego zacząć, zamów naszą dietę – idealnie zbilansowaną, pełną sezonowych akcentów.

ZADBAJ O CODZIENNĄ AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ
Ruch na świeżym powietrzu pomaga budować naturalną odporność i hartuje (hartowanie to naturalna metoda wzmacniania odporności, która polega na zwiększaniu wytrzymałości organizmu na zmienne warunki takie jak niska i wysoka temperatura). Jeśli jednak niska temperatura otoczenia nie zachęca Cię do aktywności na dworze to przetestuj treningi, które można uprawiać w pomieszczeniu. Najważniejsze to odnaleźć formę ruchu, która nam odpowiada. Może to być trening piłki nożnej na hali lub joga przed telewizorem.

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca 150 minut umiarkowanej aktywności fizycznej w ciągu tygodnia. Pamiętaj jednak, że dla Twojego zdrowia nie liczy się tylko czas spędzony na treningu, ale także poziom aktywności ruchowej wykonywanej w ciągu dnia (tzw. pozatreningowa aktywność fizyczna), np. liczba wykonanych kroków. Absolutne minimum to 6 tysięcy kroków.