Dieta na odporność
Dieta na odporność
Jak wzmocnić układ odpornościowy dietą? Czy do walki z przeziębieniem wystarczą naturalne środki czy też musimy wprowadzić dodatkowe suplementy diety?
Jesień i zima z pewnością skłaniają do zastanowienia się nad dietą wzmacniającą układ odpornościowy. Podpowiemy Ci na jakie elementy diety należy zwrócić szczególną uwagę i jakie pokarmy możesz zajadać, aby jak najszybciej pozbyć się osłabienia odporności i uniknąć problemów z infekcjami.
Dieta
Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność, warto stworzyć jadłospis oparty na podstawach zdrowego odżywiania. Magiczne składniki, witaminy i suplementy są bezużyteczne, jeśli nie przestrzegasz podstaw.
Warzywa i owoce, które zapełniają nasze stoły, mogą przybierać różne formy. Same lub w postaci sałatek, gotowane lub duszone w wodzie – możliwości jest wiele i wszystko zależy od naszych preferencji. Kasza, makaron, pieczywo – wszystko, co dodaje nam energii. Produkty białkowe: tofu, rośliny strączkowe, chude mięso, ryby, jaja i produkty mleczne. Warto zadbać o źródła zdrowych tłuszczów. Na przykład surowy olej, łyżka orzechów lub nasion każdego dnia. Kolejnym tematem szczególnie ważnym dla budowania odporności w naszej diecie są zioła i przyprawy takie jak imbir, czosnek, goździki czy kardamon.
Składniki diety wzmacniające odporność
Witamina C
Zjedzenie tylko jednego kiwi lub pół czerwonej papryczki wystarczy, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, więc jej suplementacja jest raczej zbędna 😉
Witamina D3
Jest uważana za najważniejszy element układu odpornościowego, gdyż jest odpowiedzialna za aktywację limfocytów. Dostarczanie organizmowi odpowiednich jej ilości służy zarówno profilaktyce, jak i leczeniu chorób zapalnych oraz zaburzeń układu odpornościowego. Najbogatszym źródłem witaminy D w pokarmie są tłuste ryby morskie np. łosoś, węgorz, śledź. Witaminę D należy suplementować jesienią i zimą (a czasem nawet przez cały rok).
Kwasy tłuszczowe omega- 3
Działanie kwasów omega-3 w organizmie jest wielokierunkowe. Nawiązując do tematu niniejszego artykułu, najciekawsze są ich właściwości przeciwzapalne, które polegają na ograniczaniu uszkodzeń struktur komórkowych, hamowaniu nadmiernych odpowiedzi immunologicznych oraz obniżeniu parametrów wskazujących na stan zapalny. Podobnie jak witamina C kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwutleniające.
Najważniejszymi kwasami tłuszczowymi omega-3 są kwasy DHA, EPA i jego prekursor kwas ALA. Kwasy te nie są wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem. Źródłem ich prekursorów (ALA) są produkty takie jak olej lniany, olej rzepakowy, olej i nasiona konopi, nasiona chia i siemię lniane. Natomiast DHA i EPA występują w tłustych rybach morskich. Dlatego tak ważne jest, aby w zbilansowanej diecie uwzględnić dwie porcje ryb tygodniowo, gdzie minimum jedną jest tłusta ryba morska.
Produkty fermentowane – kiszonki
Kiszonki są doskonałym źródłem bakterii probiotycznych dla osób, które z różnych powodów unikają fermentowanego nabiału. Najbardziej znane dostępne na rynku ogórki to ogórki kiszone i kapusta. Możesz także samodzielnie przygotować inne warzywa – marchew, rzepę, cukinię czy kalafiora!
Nasza dieta Immunity
Jeśli chcesz wspomóc swoją odporność dietą zapraszamy do wypróbowania Immunity! To trzy zdrowe posiłki przygotowane przez szefów kuchni pod okiem dietetyków klinicznych. Odporność na warunki atmosferyczne, odporność na choroby i pełnia pozytywnej energii – to dietetyczne hasła dedykowane wszystkim, którzy korzystają z tego menu. Zbilansowana, zdrowa dieta jest bogata w składniki, które wspierają mechanizmy obronne organizmu, dbają o prawidłową florę bakteryjną i zapewniają dobry ogólny stan zdrowia.