
Dieta na piękną cerę. Co jeść, a czego unikać?
Piękna cera a dieta.
Dieta przeciwtrądzikowa jest dość rygorystyczna i wymaga rezygnacji z wielu przekąsek, przypraw i napojów.
Wybieraj przede wszystkim produkty zdrowe, lekkostrawne i pomagające oczyścić organizm z toksyn. Z jadłospisu trzeba przede wszystkim wykreślić potrawy wysoko przetworzone, czyli takie, które zawierają sztuczne barwniki i aromaty oraz konserwanty. Najwięcej syntetyków jest w kolorowych napojach gazowanych, słodkich i słonych przekąskach oraz żywności z długim terminem ważności. Unikaj też słodyczy, zwłaszcza czekolady, nawet gorzkiej.
Ogranicz także tłuszcze zwierzęce, potrawy smażone, masło, tłuste sery. Postaraj się zrezygnować z podjadania w fast foodach.
O powodowanie „nieprzyjaciół” podejrzewane są ostre przyprawy (pieprz, papryka) oraz sól. Najlepiej zamiast nich używaj ziół.
Naukowcy obwiniają też wysoko przetworzone węglowodany – makarony i białe pieczywo. Lepiej więc sięgaj po chleb i makarony razowe.
Szkodliwe są również wszelkie używki z alkoholem i papierosami na czele.
Postaraj się ograniczyć spożywanie nabiału, niedoskonałości mogą powodować prawdopodobnie hormony zawarte w mleku.
Przydadzą ci się witaminy z grupy B (B1, B2, PP), które łagodzą schorzenia skórne (przede wszystkim witamina PP). Najwięcej jest ich w orzechach, pestkach, roślinach strączkowych, wątróbce, pieczywie pełnoziarnistym, ziemniakach, drobiu, jajkach oraz w drożdżach.
Pomocne będą też karoteny np. witamina A, którą znajdziesz w marchewce, pomarańczach, pomidorach.
W diecie nie powinno zabraknąć cynku. Ten pierwiastek działa leczniczo na trądzik i ułatwia gojenie ranek, a jego niedobór pogłębia zmiany skórne.
W cynk obfitują owoce morza (przede wszystkim ostrygi i małże), ryby (np. węgorz), rośliny strączkowe, drób (głównie wątróbka), kasze, jajka, słonecznik oraz pieczywo żytnie.