Kategoria:

Cukrzyca – nasza „słodko-gorzka” choroba

Cukrzyca – nasza „słodko-gorzka” choroba

 

Cukrzyca to choroba przewlekła związana z nieprawidłowym metabolizmem węglowodanów. Każdego roku w Polsce i na świecie wzrasta ilość osób chorych na tę chorobę. Z tego powodu cukrzyca została uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Szacuje się, że w 2035 r. na świecie liczba chorych na cukrzycę będzie wynosić około 592 miliony.

Dane epidemiologiczne dot. Polski: wg danych epidemiologicznych w 2017 r. na cukrzycę chorowało co najmniej 2,5 mln Polaków (8%), a spośród wszystkich chorych ok. 20% nie jest świadoma tej choroby, więc łączna liczba chorych na cukrzycę w Polsce przekracza już 3 mln osób.
Szacuje się, że najwięcej choruje osób w przedziale wiekowym 45-64 lat, co stanowi 36% wszystkich  chorych na cukrzycę. Jeśli dynamika wzrostu zachorowań utrzyma się na poziomie 3,7% rocznie, to do roku 2030 będzie chorowało w Polsce 4,2 mln osób, zaś łącznie z chorobami niewykrytymi może to być 5,25 mln.

Definicja choroby:
CUKRZYCA TYP 1: w cukrzycy młodzieńczej (cukrzyca typu 1), która pojawia się w młodym wieku, część trzustki produkująca insulinę ulega uszkodzeniu, powodując niedobór insuliny. Ten typ cukrzycy jest nieuleczalny i trudny do kontrolowania. Jeśli jednak stosujesz odpowiednią dietę z odpowiednią ilością skrobi i błonnika, możliwe jest  zmniejszenie podawania insuliny o około jedną trzecią, zmniejszając zakres i nasilenie powikłań cukrzycowych.
CUKRZYCA TYP 2: gdy cukrzyca rozwija się u dorosłych (cukrzyca typu 2), w większości przypadków wytwarzana jest wystarczająca ilość insuliny. Jednak komórki wątroby, mięśni i tkanek ciała tracą wrażliwość na działanie insuliny. Zjawisko to nazywa się insulinoopornością. Bardzo częstą przyczyną tego stanu jest otyłość i związany z nią wysoki poziom cukru we krwi oraz zaburzenia hormonalne (wysoki poziom rezystyny, zwłaszcza w przypadku otyłości trzewnej). Dieta bogata w węglowodany i nasycone kwasy tłuszczowe przyczynia się zarówno do otyłości, jak i cukrzycy. 

Do 80% osób z cukrzycą może zaprzestać stosowania insuliny i innych leków przeciwcukrzycowych, stosując dietę opartą na węglowodanach złożonych, takich jak nierafinowane zboża, warzywa i rośliny strączkowe, oraz zawierająca nienasycone kwasy tłuszczowe.

Żywienie i aktywność fizyczna w cukrzycy
Należy pamiętać, że monitorowanie poziomu glukozy i leczenie farmakologiczne bez wprowadzenia zasad zdrowej diety i zwiększenia aktywności fizycznej w życiu codziennym nie poprawi samopoczucia i wydolności funkcjonalnej chorego na cukrzycę.
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z korzyści płynących ze zwiększenia aktywności fizycznej w zapobieganiu lub opóźnianiu cukrzycy może cieszyć się każdy, niezależnie od wieku.
Długotrwałe ćwiczenia o niskiej intensywności np. spacer, są najlepsze w przypadku cukrzycy.
Ostatnie wytyczne PTD podkreślają, że utrata masy ciała skutkująca wymierną poprawą kontroli glikemii powinna wynosić co najmniej 7%, a kontrola kaloryki diety jest zalecana u wszystkich cukrzyków z nadwagą lub otyłością. Dodatkowe zalecenie dotyczy spożycia tłuszczu, gdzie preferowany jest tłuszcz roślinny, z wyjątkiem oleju palmowego i kokosowego.
Suplementacja witaminą B12 została po raz pierwszy zalecana u pacjentów z niedoborem witaminy B12 podczas długotrwałej terapii metforminą (lek stosowany przy cukrzycy).

Warto podkreślić, że model dietoterapii zastosowany w naszej diecie DASH & LOW IG jest idealny dla diabetyków. Dzięki odpowiedniej zawartości kalorii dieta ta promuje zdrową utratę wagi. Jest to szczególnie ważne też dla osób z wysokim ryzykiem cukrzycy, np. z insulinopornością. Dieta ta obniża także ciśnienie krwi i wspomaga leczenie chorób układu krążenia. Dzięki temu może skutecznie zapobiegać chorobom nerek, serca i naczyń mózgowych.
Zapotrzebowanie kaloryczne i na poszczególne składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, makro- i mikroelementy w codziennej żywności, należy ustalać indywidualnie – biorąc pod uwagę wiek pacjenta, aktywność fizyczną oraz obecność powikłań cukrzycowych lub innych chorób. Zachęcamy więc do indywidualnych i darmowych konsultacji z naszym dietetykiem klinicznym, który pomoże Państwu dobrać odpowiednią dietę (wystarczy skontaktować się z naszym Biurem Obsługi Klienta i wybrać rozmowę z naszym dietetykiem).