Kategoria:

Cukrzyca – nasza ÔÇ×s┼éodko-gorzkaÔÇŁ choroba

Kategoria:

Cukrzyca – nasza ÔÇ×s┼éodko-gorzkaÔÇŁ choroba

Cukrzyca – nasza ÔÇ×s┼éodko-gorzkaÔÇŁ choroba

 

Cukrzyca to choroba przewlek┼éa zwi─ůzana z nieprawid┼éowym metabolizmem w─Öglowodan├│w. Ka┼╝dego roku w Polsce i na ┼Ťwiecie wzrasta ilo┼Ť─ç os├│b chorych na t─Ö chorob─Ö. Z tego powodu cukrzyca zosta┼éa uznana przez ONZ za epidemi─Ö XXI wieku. Szacuje si─Ö, ┼╝e w 2035 r. na ┼Ťwiecie liczba chorych na cukrzyc─Ö b─Ödzie wynosi─ç oko┼éo 592 miliony.

Dane epidemiologiczne dot. Polski: wg danych epidemiologicznych w 2017 r. na cukrzyc─Ö chorowa┼éo co najmniej 2,5 mln Polak├│w (8%), a spo┼Ťr├│d wszystkich chorych ok. 20% nie jest ┼Ťwiadoma tej choroby, wi─Öc ┼é─ůczna liczba chorych na cukrzyc─Ö w Polsce przekracza ju┼╝ 3 mln os├│b.
Szacuje si─Ö, ┼╝e najwi─Öcej choruje os├│b w przedziale wiekowym 45-64 lat, co stanowi 36% wszystkich┬á chorych na cukrzyc─Ö. Je┼Ťli dynamika wzrostu zachorowa┼ä utrzyma si─Ö na poziomie 3,7% rocznie, to do roku 2030 b─Ödzie chorowa┼éo w Polsce 4,2 mln os├│b, za┼Ť ┼é─ůcznie z chorobami niewykrytymi mo┼╝e to by─ç 5,25 mln.

Definicja choroby:
CUKRZYCA TYP 1: w cukrzycy m┼éodzie┼äczej (cukrzyca typu 1), kt├│ra pojawia si─Ö w m┼éodym wieku, cz─Ö┼Ť─ç trzustki produkuj─ůca insulin─Ö ulega uszkodzeniu, powoduj─ůc niedob├│r insuliny. Ten typ cukrzycy jest nieuleczalny i trudny do kontrolowania. Je┼Ťli jednak stosujesz odpowiedni─ů diet─Ö z odpowiedni─ů ilo┼Ťci─ů skrobi i b┼éonnika, mo┼╝liwe jest┬á zmniejszenie podawania insuliny o oko┼éo jedn─ů trzeci─ů, zmniejszaj─ůc zakres i nasilenie powik┼éa┼ä cukrzycowych.
CUKRZYCA TYP 2: gdy cukrzyca rozwija si─Ö u doros┼éych (cukrzyca typu 2), w wi─Ökszo┼Ťci przypadk├│w wytwarzana jest wystarczaj─ůca ilo┼Ť─ç insuliny. Jednak kom├│rki w─ůtroby, mi─Ö┼Ťni i tkanek cia┼éa trac─ů wra┼╝liwo┼Ť─ç na dzia┼éanie insuliny. Zjawisko to nazywa si─Ö insulinooporno┼Ťci─ů. Bardzo cz─Öst─ů przyczyn─ů tego stanu jest oty┼éo┼Ť─ç i zwi─ůzany z ni─ů wysoki poziom cukru we krwi oraz zaburzenia hormonalne (wysoki poziom rezystyny, zw┼éaszcza w przypadku oty┼éo┼Ťci trzewnej). Dieta bogata w w─Öglowodany i nasycone kwasy t┼éuszczowe przyczynia si─Ö zar├│wno do oty┼éo┼Ťci, jak i cukrzycy.┬á

Do 80% os├│b z cukrzyc─ů mo┼╝e zaprzesta─ç stosowania insuliny i innych lek├│w przeciwcukrzycowych, stosuj─ůc diet─Ö opart─ů na w─Öglowodanach z┼éo┼╝onych, takich jak nierafinowane zbo┼╝a, warzywa i ro┼Ťliny str─ůczkowe, oraz zawieraj─ůca nienasycone kwasy t┼éuszczowe.

┼╗ywienie i aktywno┼Ť─ç fizyczna w cukrzycy
Nale┼╝y pami─Öta─ç, ┼╝e monitorowanie poziomu glukozy i leczenie farmakologiczne bez wprowadzenia zasad zdrowej diety i zwi─Ökszenia aktywno┼Ťci fizycznej w ┼╝yciu codziennym nie poprawi samopoczucia i wydolno┼Ťci funkcjonalnej chorego na cukrzyc─Ö.
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z korzy┼Ťci p┼éyn─ůcych ze zwi─Ökszenia aktywno┼Ťci fizycznej w zapobieganiu lub op├│┼║nianiu cukrzycy mo┼╝e cieszy─ç si─Ö ka┼╝dy, niezale┼╝nie od wieku.
D┼éugotrwa┼ée ─çwiczenia o niskiej intensywno┼Ťci np. spacer, s─ů najlepsze w przypadku cukrzycy.
Ostatnie wytyczne PTD podkre┼Ťlaj─ů, ┼╝e utrata masy cia┼éa skutkuj─ůca wymiern─ů popraw─ů kontroli glikemii powinna wynosi─ç co najmniej 7%, a kontrola kaloryki diety jest zalecana u wszystkich cukrzyk├│w z nadwag─ů lub oty┼éo┼Ťci─ů. Dodatkowe zalecenie dotyczy spo┼╝ycia t┼éuszczu, gdzie preferowany jest t┼éuszcz ro┼Ťlinny, z wyj─ůtkiem oleju palmowego i kokosowego.
Suplementacja witamin─ů B12 zosta┼éa po raz pierwszy zalecana u pacjent├│w z niedoborem witaminy B12 podczas d┼éugotrwa┼éej terapii metformin─ů (lek stosowany przy cukrzycy).

Warto podkre┼Ťli─ç, ┼╝e model dietoterapii zastosowany w naszej diecie DASH & LOW IG jest idealny dla diabetyk├│w. Dzi─Öki odpowiedniej zawarto┼Ťci kalorii dieta ta promuje zdrow─ů utrat─Ö wagi. Jest to szczeg├│lnie wa┼╝ne te┼╝ dla os├│b z wysokim ryzykiem cukrzycy, np. z insulinoporno┼Ťci─ů. Dieta ta obni┼╝a tak┼╝e ci┼Ťnienie krwi i wspomaga leczenie chor├│b uk┼éadu kr─ů┼╝enia. Dzi─Öki temu mo┼╝e skutecznie zapobiega─ç chorobom nerek, serca i naczy┼ä m├│zgowych.
Zapotrzebowanie kaloryczne i na poszczeg├│lne sk┼éadniki od┼╝ywcze: w─Öglowodany, bia┼éka, t┼éuszcze, witaminy, makro- i mikroelementy w codziennej ┼╝ywno┼Ťci, nale┼╝y ustala─ç indywidualnie ÔÇô bior─ůc pod uwag─Ö wiek pacjenta, aktywno┼Ť─ç fizyczn─ů oraz obecno┼Ť─ç powik┼éa┼ä cukrzycowych lub innych chor├│b. Zach─Öcamy wi─Öc do indywidualnych i darmowych konsultacji z naszym dietetykiem klinicznym, kt├│ry pomo┼╝e Pa┼ästwu dobra─ç odpowiedni─ů diet─Ö (wystarczy skontaktowa─ç si─Ö z naszym Biurem Obs┼éugi Klienta i wybra─ç rozmow─Ö z naszym dietetykiem).